Mijn meest recente boek ‘De jacht op de Führer’ is nu verkrijgbaar in jouw favoriete boekwinkel.

1. Aan het typen…23 november 2020

Delen op:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Binnenkort begin ik aan het vervolg van ‘De jacht op de Führer’ en wil ik jullie een kijkje in het schrijfproces geven. Dit artikel is de inleiding.

Hallo, welkom op mijn blog. Ik begin binnenkort aan het vervolg van ‘De jacht op de Führer’ en wil jullie een kijkje in het schrijfproces geven. Hoe komt het verhaal tot stand? Waar loop ik al schrijvende tegenaan? Welke structuur gebruik ik? En hoe schrijf je een hoofdstuk dat spannend genoeg is om los te lezen maar toch deel uitmaakt van het grote verhaal? Allemaal zaken die voor mij redelijk bekend zijn, maar voor lezers vaak een mysterie vormen. Ik schrijf “redelijk” omdat dit mijn vijfde boek wordt en ik al tien jaar aan het schrijven ben. Hoewel ik grotendeels autodidact ben, heb ik een aantal zaken door schade en schande geleerd. Uren, wat zeg ik dagen-weken, aan werk is in de prullenbak beland. Onafgemaakte manuscripten, nooit gepubliceerde verhalen en pagina’s vol met teksten die nooit het daglicht hebben gezien. Eerst dacht ik dat het aan mij lag, totdat ik Herman Brusselmans hoorde vertellen dat elke schrijver zo’n archief heeft liggen. Desalniettemin hebben al die inspanningen mij gebracht tot waar ik nu ben. Ik hoop dat je het leuk vind om mee te kijken ‘in de keuken’ en misschien heb je er iets aan. 

Twee opmerkingen vooraf. Eén: er zit niet echt logica in mijn manier van schrijven. Ik spring vaak op en neer en werk nogal chaotisch. Bij het laatste boek heb ik gemerkt dat het resultaat beter is als ik langere tijd ‘in een karakter zit’. Ik schrijf soms drie, vier hoofdstukken vanuit een bepaald perspectief en stap daarna weer over op een ander. Tijdens de research en het schrijven kom ik vaak informatie, feiten en geintjes tegen die ik elders wil gebruiken. Deze plaats ik dan in mijn tijdlijn en zodoende spring ik vaak heen en weer tussen geschreven tekst en nog te schrijven tekst. Punt twee: ik kan vanaf halverwege het boek weinig informatie meer delen zonder het plot prijs te geven. Ik vermoed dat ik tegen die tijd (april-mei 2021) weinig meer kan vertellen zonder spoilers te onthullen. Ik zal proberen het schrijfproces uit te leggen, maar inhoudelijk zal het vooral bij XXX of ‘balblabla’ blijven. Ik hoop dat je me dit kunt vergeven. Wie de blogs heeft gelezen van het eerste gedeelte van de totstandkoming van het boek, kan zich een beeld vormen van hoe ik werk en wat het eindresultaat zal worden – dat in oktober 2021 bij de boekhandel moet liggen.   

Laat een bericht achter

Meer berichten

Michiel Janzen

In 2012 verscheen van mijn hand het managementboek Denken als een Generaal. Sindsdien schrijf ik factionverhalen die dicht tegen de werkelijkheid aan schuren.

Recente berichten

Volg Michiel Janzen

logo_lannoo_wit
Logo-GivingBrandsEnergy-RGB