Mijn meest recente boek ‘De jacht op de Führer’ is nu verkrijgbaar in jouw favoriete boekwinkel.

3. Aan het typen…26 februari 2021

Delen op:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Binnenkort begin ik aan het vervolg van ‘De jacht op de Führer’ en wil ik jullie een kijkje in het schrijfproces geven. Dit artikel is mijn derde blog.

Stel je wilt een boek schrijven en je hebt een goed idee. Hoe ga je dan verder? Die vraag heb ik mezelf in het verleden regelmatig gesteld en net zo regelmatig liep ik vast. Vast in de onoverzichtelijke brei aan woorden, scenes, karakters en plotwendingen waarvan ik niet meer wist hoe ik ze moest gebruiken. Het is verstandig om je verhaal eerst op twee of drie A4-tjes te beschrijven. Laat alle details weg en volg alleen de hoofdlijnen. Zodra je dit af hebt, zul je het regelmatig moeten lezen en herlezen. Laat het ook aan een ander lezen. Is voor hem of haar alles duidelijk? Zitten er geen zwakke punten of gaten in je verhaal? Is de spanningsboog intact? Zijn de plotwendingen verrassend genoeg? Hebben de belangrijkste karakters een ontwikkeling? Is er genoeg spanning en conflict? En misschien wel de belangrijkste: is de plot (ontknoping) niet uit de lucht gegrepen? Met andere woorden: had de lezer de plot kunnen voorspellen – als hij of zij de juiste aanwijzingen had opgepikt? Niets is zo frustrerend voor een lezer als een deus ex machina ontknoping. Zo’n ‘geest uit de machine’ is een plot die uit de lucht komt vallen. Een tweelingbroer die zomaar opduikt of een motief dat er met de haren bijgesleept is. Zo’n domper op het einde  wordt niet gewaardeerd.

Als je tevreden bent over je synopsis van drie pagina’s kun je voor jezelf de lat hoger leggen door een achterflap tekst te schrijven. Deze tekst bestaat uit maximaal 100 woorden en moet de lezer prikkelen om aan het verhaal te beginnen. Er wordt een premisse (hypothese) weggeven, maar geen spoilers of plot. Maak deze tekst behoorlijk ronkend, je wil tenslotte dat potentiële lezers overtuigd raken. Ik ben zelf behoorlijk gecharmeerd van hoe de Britten en Amerikanen hun back cover text of blurb schrijven. 

Laat een bericht achter

Meer berichten

Michiel Janzen

In 2012 verscheen van mijn hand het managementboek Denken als een Generaal. Sindsdien schrijf ik factionverhalen die dicht tegen de werkelijkheid aan schuren.

Recente berichten

Volg Michiel Janzen

logo_lannoo_wit
Logo-GivingBrandsEnergy-RGB