Michiel Janzen

Auteur van historische oorlogsromans en faction verhalen

Over de auteur

‘Michiels beste maatjes zijn kleine soldaatjes’.  Met deze regels begon het Sinterklaasgedicht dat zijn zus voor hem had geschreven. Hij moet een jaar of tien zijn geweest. De soldaatjes in kwestie waren van Airfix en niet groter dan een vingerhoed. Ze pasten perfect bij de miniatuurtanks en vliegtuigjes van Dinky Toys, Corgi Toys en Solido.

Vele veldslagen uit de WOII heeft hij er met zijn vriendjes mee nagespeeld. Na het ‘oorlogje spelen’ was de rotzooi in de woonkamer niet te overzien. Als ze buiten hadden gespeeld, was daarna meer dan de helft van de soldaatjes zoek. In die zin weken hun spel en het bijbehorende verlies niet veel af van de werkelijkheid.

Spelen met soldaten, veldslagen nadoen, als een generaal strategie en tactiek toepassen: het zat er al vroeg in. Zijn fascinatie voor militaire historie is sindsdien alleen maar toegenomen. Het resultaat is de Skorzeny-trilogie die hij de afgelopen drie jaar geschreven heeft. 

Het Vierde Rijk

Op 2 mei 1945 komen de Russische troepen aan bij de Führerbunker. Ze zijn op zoek naar Adolf Hitler, maar die blijkt onvindbaar. Een Duitse officier zet hen op het spoor van Otto Skorzeny, Hitlers favoriete commando en belast met de taak om de Führer Berlijn uit te smokkelen. Niet alleen de Russen maar ook de Britten willen Hitler levend in handen krijgen.De achtervolging leidt hen tot aan de haven van Cartagena en de overzijde van de Atlantische Oceaan.

De Jacht op de Führer

Berlijn, 17 maart 1945. Adolf Hitler roept de hulp in van zijn favoriete commando, Otto Skorzeny, om hem te helpen ontsnappen uit zijn bunker in de belegerde stad. Skorzeny heeft voor deze ontsnappingspoging, Operatie Grau, drie scenario’s gereed. Maar naarmate de tijd vordert, lijkt geen enkel scenario meer uitvoerbaar. Zowel de Russen als de Britten komen stilaan dichterbij. Het net sluit aan alle kanten. De jacht op de nazidictator is begonnen.

Hitlers Geheime Ardennencommando

December 1944, de Belgische Ardennen. Günther Schmidhuber, een Duitse paracommando, staat aan het begin van een uiterst geheime en uiterst gevaarlijke opdracht. Hij moet samen met Duitse commando’s de vijandelijke linies infiltreren, verkleed als Amerikaanse soldaat. Maar als de Amerikanen Günthers ware identiteit achterhalen, zullen ze hem executeren als spion.

Deze Operatie Greif wordt geleid door Otto Skorzeny, Hitlers favoriete SS-commandant. Skorzeny geeft Günther, zijn beste man, nog een speciale opdracht mee. Een opdracht die de koers van de oorlog in West-Europa drastisch moet wijzigen.

Traces of War en Longreads

Naast thrillers verschijnen er ook regelmatig militair-historische artikelen op TracesofWar.

TracesOfWar.com is een project van STIWOT (STichting Informatie Wereldoorlog Twee). Een in Nederland gevestigde stichting die zich bezighoudt met (gratis) informatieverstrekking over de Tweede Wereldoorlog en andere historische oorlogen, hoofdzakelijk via internet.

De nadruk ligt op de Tweede Wereldoorlog verteld vanuit militair, politiek en maatschappelijk gebied.

Ook voor Flabber heeft Michiel militair-historische artikelen geschreven. Deze longreads behandelen minder bekende onderwerpen uit de recente historie en de Tweede Wereldoorlog.